El “Comellar de l’Espinós”, recuperació i senyalització d’un camí històric a Montsant gràcies al projecte del Calendari Solidari.

Hem tancat el cercle. El passat diumenge 13 de maig vam anar a Montsant a col·locar els pals indicadors d’un antic camí d’aquesta muntanya emblemàtica prioratina. D’aquesta manera finalitzava el projecte del “Calendari Solidari” que vam començar de manera totalment altruista, on s’han destinat tots els beneficis a millorar l’entorn on vivim. En aquest cas es va optar per la recuperació i la senyalització del camí del “Comellar de l’Espinós”, un camí històric existent a la zona de Montsant. Òbviament aquesta actuació comptava amb el vist-i-plau dels gestors del Parc Natural de la Serra de Montsant, donat que ens trobem en un espai natural protegit.

Són les 8 del matí, i ens trobem a les instal·lacions del Reus Deportiu, on els membres de la seva Secció Excursionista (la SERD) estan ja carregant els materials. Un cop està tot als cotxes, ens desplacem cap a la Morera de Montsant, el lloc a partir del qual accedirem a Montsant. Un fred inesperat ens rep a sis graus, i el vent fa baixar la sensació tèrmica a zero! Però la convocatòria ha estat un èxit i som un bon grup de gent disposada a fer feina.

Comencem a pujar. El més feixuc de tot són els pals, d’acer inoxidable i d’uns tres metres d’alçada, els quals lliguem amb unes cintes al cos entre dues persones i ens anirem “alternant” per al seu trasllat. La resta: pics, aixades, paleta, gaveta, maceta, escarpa… ens ho anem repartint. Enfilem cap al grau de la Grallera i, a l’alçada del “Rei i la Reina”, ens desviem cap al grau de l’Espinós. Aquí trobarem un dels indrets difícils on ens haurem de passar els pals els uns als altres, per tal de poder grimpar aquestes pedres.

Ara sí, ja som a l’espai on podrem col·locar el primer dels pals indicadors. El grau de l’Espinós el deixarem a la nostra dreta i seguiria fins a trobar la cresta. El camí que s’ha recuperat amb aquest projecte del Calendari Solidari és l’antic camí que passava per dins del Comellar de l’Espinós, marcat en alguns plànols però que se n’havia perdut la traça, sobretot en la part superior.

Ara comença la tasca dura, cal fer un forat per a enterrar la base del pal i, amb pedres i ciment, consolidar una bona base per tal de què pugui aguantar-se durant molts anys. Entre riures i bon ambient, el forat comença a guanyar profunditat. Montsant és un terreny pedregós i esquerp, i fer-hi un forat de 40 cm de profunditat no és feina fàcil!. Sembla que ja ho tenim, “presentem” el pal i comencem a consolidar-ne la base amb pedres i ciment. Sí, ciment. Uns valents de la SERD, van venir a mitja setmana a pujar dos sacs de ciment i garrafes d’aigua, així avui ja no seria necessari pujar tant pes cap a dalt de Montsant.

Un cop finalitzada la instal·lació d’aquest primer pal, recollim els estris i continuem cap a l’inici del Comellar de l’Espinós, situat a dalt de la Serra Major. Un comellar podríem dir que és un barranc de poca entitat, amb certa amplada i força planer, que ens permet anar caminar de manera molt còmode i anar guanyant alçada. Arribats a dalt la tasca és la mateixa que abans: fer forat, posar pedres i ciment. Aquí però la cosa no és tan fàcil… Si heu pujat mai a Montsant sabreu que a dalt hi ha molta pedra i, fer un forat aquí, no és una tasca fàcil. Maceta i escarpa es tornen doncs imprescindibles. Mentrestant també cal posar els distintius de la SERD i el codi QR, una proposta pionera en l’excursionisme català (en col·laboració amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) per tal d’ajudar a orientar-nos amb l’ajuda d’un telèfon mòbil on la seva lectura ens conduirà a una pàgina web amb informació del lloc.

El vent i el fred hi són presents a dalt de tot de la Serra Major i ens acompanyaran fins al nostre darrer punt: el pal indicador del grau de la Grallera, on haurem d’adaptar-lo per a afegir-li una indicació nova. L’escala plegable que ens ha acompanyat durant tot el recorregut ara es torna imprescindible per a poder fer la feina. El Lluís s’hi enfila per a fer un treball de precisió amb la radial, tot i que el vent no ho posa gens fàcil. Ara sí! Ja podem donar per acabada la feina, només ens queda tornar a la Morera per la Grallera, amb la satisfacció d’haver acomplert els objectius.

Com deia al principi, tanquem el cercle. Tots els qui vau adquirir el Calendari Solidari, sou part d’un fragment d’aquestes senyalitzacions que hem col·locat a Montsant. Gràcies a tots i a totes el que hi heu participat adquirint el calendari, heu fet possible la recuperació d’un camí històric en desús i la seva senyalització de manera permanent. Quan aneu a Montsant, ja tenim una altre lloc per tal d’accedir a dalt de tot de la Serra Major, d’una manera fàcil.

I gràcies també a totes les llibreries i punts de venta que hi heu participat, sense vosaltres no hagés estat possible.

I per últim només puc mostrar la meva màxima gratitud i admiració als companys de la Secció Excursionista del Reus Deportiu per haver confiat amb aquesta idea particular d’un apassionat de la natura i del territori.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s